TAİ SABAKİ

Sistemimizde gelen bir fiziksel tehlikeye  karşı hareket etmek ilk düşünülecek    şeydir, bunu Japonca’da Tai Sabaki yani vücut yer değiştirmesi olarak adlandırıyoruz. Genelde Dojo’da bu saldırı bir yumruk, tekme, yakalama veya silahlı bir saldırı olabilir. Gelecek saldırının uzaklığı açısı ve saldırının tarzı hareketimiz belirleyecektir. unutulmamalıdır ki sakince durum değerlendirirken beyin ve ruh olarak çoktan harekete geçmiş olmamız gereklidir, peki bu nasıl olacaktır? Bu saldırıyı oluşturan kişi ile düzgün bir bağlantı yakalamak ilk önemli noktadır, eğer kişiyi bir düşman olarak görürsek adrenalin salınımı çoğalacak, vücudumuz sertleşecek ve hareketimiz yavaşlayacaktır, bunun hemen sonrasında tüm her şey sanki yavaşça sanki bir rüyada imişiz gibi hareket etmeye başlayacaktır, bu istemediğimiz bir şeydir. Şunu unutmayalım, saldırgan ile dost olmamız (en azından bir süreliğine) bu kilit durumdan bizi kurtaracak  anahtardır.

Gelen tehlike ilk olarak saldırganın kafasında şekillenir, bu durum bazen dışarıdan çok net olarak belirlenebilir. İlk saldırı gerçekleşene kadar nötr bir durumda olmak çok önemlidir, önceden hareket etmek saldırganı uyarabileceği gibi hareket tarzımızı da açığa çıkarır. Saldırının içine veya  dışına farklı açılarda yaklaşabiliriz, bu durum ile doğrudan ilintilidir buna siz karar vereceksiniz, kısa bir yolu yoktur deneme ve tecrübe ile mükemmelleştirilebilinir. Tai Sabaki tüm vücudun olmaması gereken yerden uzaklaşmasıdır, sabit durmak en büyük tehlikedir. Taijutsu’nuz ilerledikçe tehlikeye daha yakın durmanın daha doğru olacağını öğreneceksiniz ama bunu öğrenmenin ilk yolu ilk olarak olduğunca uzaklaşmayı bilmektir. Saldırıyı bertaraf ederken saldırgan ile en uygun bir biçimde temas kurmak sizi başarıya yaklaştıracaktır.

Dojo’da çalışırken olduğunca gerçekçi çalışmalar yapmaya gayret ediyoruz bu tip çalışmalarda olduğu yerde durarak bloklarına güvenen  bir çok öğrencimiz zor durmlarda kalmaktadır, tabii ki bu da eğitimin bir sürecidir, hemen hareket etmeyi öğrenmek ise bir adım ilerisidir. Hareket ederken ilk zamanlarda adımlarınızı ve açınızı düşünmek gerekirken ileriki seviyelerde tamamen kişi ile bir bütün oluşturma asıl amaç olmalıdır. Saldırgan muhakkak direnecek ve sertleşecektir, kişi sertleştiği noktadan kolay hareket ettirilemez bu yüzden Tai Sabaki’mizi onun ağırlık noktasına saldırabilecek bir noktada uygulamamız gerekmektedir. Bu durumdan sonra vuruşlar ve denge bozma ile saldırgan istenilen duruma getirilebilir, unutmayın sanatımızda zorlama yoktur, bırakın saldırgan size kendi elleri ile hediyenizi versin.

Son bir nokta ise Tai Sabaki kullanırken vücudun ve bacakların durumu. Vücut olduğunca dik hareket ederken ağırlık merkeziniz belde yoğunlaşmalıdır. Vücudun dik durması omurganızı daha rahatça kullanabilmenizi ve enerjinin vücutta düzgün akmasını sağlar. bacakların kırık olması ve yere hafifçe basması hızlı ve düzgün hareketi oluşturur ve size gerektiğinde saldırgan ile uyum içinde hareket etmenizi kolaylaştırır…benden ufak bir iki nokta, bakalım size ne gibi yararlar sağlayacak.

~ by Haburamu on April 27, 2010.

7 Responses to “TAİ SABAKİ”

  1. tebrik ederim hocam. cok zarif ve sade bir layout secmissiniz. renklerin de cok uygun oldugunu dusunuyorum. bu arada bir kac gun icerisinde size bir 10-20 fotograf daha gonderecegim .
    gorusmek uzere =)

  2. Teşekkürler Berk, hem ilk güzel yorumu yapan olduğun, hem kullandığım fotoğrafın hem de göndereceklerin için 🙂

  3. Çok güzel bir yazı olmuş hocam. Özellike saldırı anındaki vücudun kasılması, adrenailn artışı ve paralize olma ile ilgili söyledikleriniz çok güzeldi. Yapmadan yapmak, rakiple dost olmak ve boş, nötr bir zihin… Bu işlere gönül vermiş insanlarda gerçekten sahip olunması gereken özellikler. Ne dersiniz, belki bir gün sizin sayenizde bende bunlara sahip biri olurum. Sevgiler, saygılar…

  4. çok güzel bir yazı olmuş hocam. unuttuğum bazı noktaları hatırladığımı düşünüyorum. umarım uygulamada da becerebilirim. blog hepimize hayırlı olsun. =)

  5. hocam bizlere böyle yararlı bir kaynak daha sunduğunu için size çok teşekkür ediyorum, buradaki yazıları her okuyuşumuzda eksik bir şeylerimizin tamamlanacağına eminim.Blogun hepimize hayırlı olması dileğiyle.

  6. Bukadar tecrübeli kişilerin böyle blog kurması bizim için büyük bir şans olarak değerlendiriyorum. Burada verdiğiniz bilgilerde mükemmel kalitede, net ve açık bilgiler. Yaptığınız bütün çalışmaları takdirederek blogun herkese hayırlı olmasını temenni ederim.

  7. bu bilgileri bizlerle paylaşma cömertliğini gösterdiğiniz için size minnettarız hocam…

Leave a comment